Muzej Gallerion
Novigrad Istra

Sergio Gobbo, fotograf, dizajner, glumac, redatelj, predavatelj, ronilac i voditelj muzeja

Sergio Gobbo, fotograf, dizajner, glumac, redatelj, predavatelj, ronilac i voditelj muzeja, rođen je 18. svibnja 1950. u Kopru. Završio je studij industrijskog i grafičkog dizajna i fotografije u Veneciji 1973. Od 1983. živi u Izoli, a sve više u Grožnjanu u Istri, te u istarskom Novigradu vodi samostalnu galeriju – muzej „Gallerion“ sa zbirkom o Austrougarskoj ratnoj mornarici, po veličini drugoj na svijetu. Zbirka raspolaže i nizom izložaka o drugim ratnim mornaricama na Jadranu.

Autor je brojnih nagrađenih dizajna igrački, opreme za dječja igrališta i filmova za djecu, a opremao je i uređivao izložbe i muzejske zbirke. Posebno su poznati njegovi projekti i dobrovoljni rad za bolji suživot djece i odraslih u gradskim naseljima, institucijama, bolnicama te zavodima za djecu i mladež. Od 1980-ih pa sve do danas osobito je aktivan na području turističke promidžbe za Hrvatsku turističku zajednicu, Turističku zajednicu Istre, Turističku zajednicu Kvarnera, turističke zajednice niza gradova, kao i za trvtke iz Italije, Mađarske, Slovenije i s Karipskog otočja. Također je autor mnogih kataloga, knjiga, prospekata, plakata i vinskih etiketa za vina visoke kvalitete.

Poznat je i kao otkrivač staroga potonulog ratnog broda kraj Visa i kao redoviti suradnik ekipe za proučavanje podvodnih olupina pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Godine 2005. s partnerima otvara u Novigradu u Istri muzejsku zbirku „Naša austrougarska mornarica“, koja treba biti temeljem prvoga svjetskoga međunarodnoga pomorskog muzeja. Proučavanje zajedničke i dosad zapostavljane pomorske baštine mu predstavlja sve veći izazov i sve obuhvatniji smisao njegova života i rada. Sam ili s drugim autorima je izlagao u značajnim galerijama i muzejima u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Dubrovniku, Beču, Ljubljani, Piranu, Pragu, Veneciji, Münchenu, Düsseldorfu, Kölnu, Helsinkiju, Varšavi i Kyotu. Za svoj je rad na svim područjima djelovanja dobio brojna međunarodna i domaća priznanja i nagrade. Svoj je dizajnerski opus Sergio Gobbo obogatio i oblikovanjem brojnih izložbi, sajamskih, likovnih i muzejskih, od kojih je najveće, a sigurno i najljepše iskustvo, postav vlastita muzeja – Galleriona – u Novigradu.

Amfora restoran Novigrad
Admiral Max
Veruda
Porton
Pucer malvazija
Vina Radovan

 

Vina Ravalico
Vina Poletti
Casa Maršić
Pucer Grožnjan

 

 

ministarstvo kulture rh
istarska zupanija
upravni odjel za kulturu
Brodogradilište Uljanik Pula