Muzej Gallerion
Novigrad Istra

Novi muzej

Glavni je cilj našeg rada da s partnerima izgradimo veliki međunarodni vojno-pomorski muzej s naglaskom na HR pomorstvo i pomorstvo Sjevernog Jadrana.

Naša je želja i namjera prijeći na nove lokacije u tvrđavi Marija Lujza na poluotoku Muzilu u Puli i u tvrđavi Brioni minor na Malom Brijunu. Novi veći prostor bi omogućio odgovarajuću preglednu postavu izložaka, koji bi kronološki prikazivali i obrađivali teme iz pomorske i vojno-pomorske povijesti, kao i prekomorska putovanja, ribarstvo, brodogradnju, gradnju tvrđava i svjetionika te sve što je vezano uz more. Time bi se stvorio privlačni kulturno-turistički objekt prve kategorije, a ujedno bi se i dva izuzetno vrijedna fortifikacijska objekta korisno uporabila i spasila od devastacije.

Na stvaranju tog projekta radimo već nekoliko godina, a napravljen je i predprojekt koji prilažemo našoj web stranici. Dosadašnji pregovori s kompetentnim institucijama navode nas da i dalje razvijamo projekt, a sve bogatija zbirka već zahtijeva novo proširenje.

U fotogaleriji za sada predstavljamo samo fotografski dio skica prostorskih rješenja te koncept tematika po kazamatama forta.

Projekt «Tvrđava Marija Lujza» sa širim okolišem

Današnja Pula je grad bogat povijesnim objektima, ali se neki sramežljivo skrivaju uz rubove turističkih „šetnica“ poput kompleksa Muzil i tvrđave Marija Lujza (Fort Marie Louise), površine 6300 m2, od čega je 3400 m2 natkriveno. Stoga bi za turizam i opću kulturu taj objekt bio od velikog značenja za objektivan i slikovit prikaz pomorske povijesti kao novi magnet za turiste i povijesne entuzijaste, koji bi na odgovarajućem prostoru mogli upoznati vojnu i pomorsku povijest Pule i Jadrana kao dio naše zajedničke povijesti.

Tvrđava Marija Lujza je više nego idealan objekt za takve prikaze, a zahvaljujući okruglom tlocrtu, mogla bi postati druga Arena u gradu poznatom u Europi i svijetu po rimskoj Areni, a u krugovima ljubitelja pomorske povijesti i kao glavna baza slavne Carske i kraljevske ratne mornarice.

Položaj i smještaj tvrđave na kraju rta koji zatvara pulski zaljev i štiti pulsku luku, kao i na uzvisini koja dominira zaljevom, pruža nam jedinstvenu panoramu od skoro 360 stupnjeva te povećava vrijednost toga muzejskog objekta zahvaljujući pogledu na cijelu pulsku luku i bližu okolicu poput Brijuna.

Spasimo svoju povijest

Pozivamo na suradnju u istraživanju zajedničke pomorske povijesti i uklapanje u naš koncept prikaza sve zainteresirane ustanove i pojedince, kako donacijama, tako posebice i slanjem kratkih opisa povijesti «svojih» pomoraca iz svih razdoblja i mornarica koje su tijekom cijele povijesti djelovala na Jadranu i Sredozemlju, a na bilo kojoj od zaraćenih strana.

Prilozi trebaju biti poslani u Wordu, a fotografije u visokoj rezoluciji, te poslane preko web transfera, Jumba ili bilo kojega drugog servisa za slanje velikih fileova. Prijedloge i najave slanja najbolje je poslati na jednu od sljedeću adresu:

sergioliagobbo@gmail.com

Sergio Gobbo / Braće Korva 11 / 52 429 Grožnjan / Hrvatska / Croatia EU

GSM: 00385 (0)98 254 279

Amfora restoran Novigrad
Admiral Max
Veruda
Porton
Pucer malvazija
Vina Radovan

 

Vina Ravalico
Vina Poletti
Casa Maršić
Pucer Grožnjan

 

 

ministarstvo kulture rh
istarska zupanija
upravni odjel za kulturu
Brodogradilište Uljanik Pula