Muzej Gallerion
Novigrad Istra

1797.-1918. - Carska i kraljevska ratna mornarica

U Gallerionu danas postoje dvije zbirke. Prva i najveća posvećena je C. i kr. ratnoj mornarici (K. u. k. Kriegsmarine) od 1797. do 1918., a druga prikazuje zbivanja od 1918. pa do danas.

Zbirka K. u. k. mornarice prikazuje kako je poslije višestoljetne stagnacije pomorstva na istočnoj obali Jadrana - pod utjecajem Venecije koja nije dopuštala konkurenciju na moru, kao i poslije uništenja skoro cijele trgovačke i ribarske flote tijekom Napoleonskih ratova - dolazak Austrije na Jadran u skladu s odlukama Bečkoga kongresa 1815. konačno pokrenuo obnovu i razvoj pomorstva. Stvorena je industrijska, kulturna i znanstvena osnovica kako bi Istru i Dalmaciju ponovno vratili u sastav Europe.Tijekom jednog stoljeća vlasti Austrija (od 1866. Austro-Ugarska) od male obalne flotile stvorila je respektabilnu ratnu flotu koja je prij 1. svjetskog rata zauzimala među svjetskim ratnim mornaricama osmo mjesto, a neko vrijeme bila i na sedmome mjestu. Razvijene su i velike brodarske tvrtke za veliku i malu plovidbu, sagrađena je infrastruktura u lukama i lučicama, skao i nova brodogradilišta. Trst je konkurirao Hamburgu, a nova središnja ratna luka u Puli postala ravna talijanskoj La Speziji i francuskom Toulonu.

Razvijena austrijska i češka industrija su sa znanstvenicima iz Srednje Europe gradili industrijska i intelektualna središta, tvornice, škole, fakultete, bolnice i kazališta. Udružene snage naroda velikog carstva donijele su moderno doba i na naše obale. Naši pomorci plove svim morima svijeta i sreću druge kulture s kojima razmjenjuju iskustva i utjecaje.

Ratni brodovi su se iskazali u nekoliko značajnih sukoba i bitaka na Sredozemlju, Sjevernom i Jadranskome moru, školski brodovi odlaze na misije širom svijeta, a i znanstvene ekspedicije - od Sjevernog ledenog do južnih mora - šire slavu mornarice u kojoj su tako 1910. većinu ljudstva činili Hrvati (30 %), Austrijanci (24,5 %), Talijani (18,3 %), Mađari (12,6 %), Česi i Slovaci (oko 10 %), Slovenci (3,6 %) te drugi. Osnova austrougarske trgovačke i ratne mornarice nalazila se baš na našem Jadranu.

Zajednička zbirka za to razdoblje uključuje 350 maketa, od cijele austrougarske flote 1. svjetskog rata u mjerilu 1:600 do izložaka u mjerilu 1:100, 1:50, 1:18 , duljine i do tri metra. Prikazana su plovila na Jadranu od prvih jedrenjaka do podmornica i bojnih brodova – «Dreadnoughta» – a nalazimo i hidroplane. Zbirka obuhvaća i vrlo rijetke morske mine, granate brodskih i tvrđavskih topova, torpeda i oružje od sablji, pušaka i revolvera do avionskih strojnica - aviofotoaparata, također i odore, oznake činova, slike i fotografije, brodske knjige i privatne dnevnike, zastave i nautičke karte, kao i suvenire koje su pomorci donijeli iz prekomorskih zemalja. Dopunjava je više od 150 panoa posvećenih raznim temama na moru, u podmorju, na kopnu i u zraku.

Amfora restoran Novigrad
Admiral Max
Veruda
Porton
Pucer malvazija
Vina Radovan

 

Vina Ravalico
Vina Poletti
Casa Maršić
Pucer Grožnjan

 

 

ministarstvo kulture rh
istarska zupanija
upravni odjel za kulturu
Brodogradilište Uljanik Pula