Muzej Gallerion
Novigrad Istra

1918. – 2015.

Sve važnija druga zbirka Galleriona prikazuje pomorske operacije u Drugom svjetskom ratu na Jadranu i Sredozemlju. Malo je poznato kako je bezbroj Istrana, Primoraca i Dalmatinaca od Zadra, Rijeke, Pule, Trsta sve do Slovenskih Alpi služilo na brodovima talijanske Kraljevske ratne mornarice (Regia Marina), a tijekom rata ih je na talijanskim brodovima i podmornicama više od 3000 poginulo ili se utopilo. Samo na bojnom brodu Roma, kojeg su potopile njemačke podvodne mine kraj Sardinije u rujnu 1943., poginulo ih je više od stotinu. Poslije talijanske kapitulacije mnogi su se pridružili partizanskoj ili britanskoj mornarici, dok su drugi ostali na brodovima koji su se pridružili saveznicima te pomagali pri opskrbi otoka i obale, kao i u prijevozu zbjegova civilnog stanovništva preko Italije u izbjegličke logore u Sjevernu Afriku, od kojih je najpoznatili El Shatt. Zbirka posvećena Drugom svjetskom ratu se naglo i sve više širi te bi uskoro mogla postati veća od kolekcije posvećene Austro-Ugarskoj i Prvom svjetskom ratu.

Posebna tema su pomorci istočne Istre i njihovih više od 200 trabakula koji su pod prisilom služili talijanskoj mornarici sve do afričkih obala, a vratilo se manje od deset.

Dio izložbe posvećen je vrlo intenzivnom zračnom ratu iznad i uz obalu Istre . I taj se dio naglo razvija pa tako danas uključuje i njemački protuzrakoplovni top kalibra 88 mm („Flak 8,8“), druge topove iz 2. svjetskog rata, avionske bombe, torpeda, dijelove aviona i zračne mine.

Počinjemo obrađivati i razdoblje hladnog rata i jadranskih mornarica tog razdoblja, kao i razdoblje Domovinskog rata, a nećemo zapostaviti ni stanje poslije ulaska u NATO, sadašnjicu i budućnost.

Amfora restoran Novigrad
Admiral Max
Veruda
Porton
Pucer malvazija
Vina Radovan

 

Vina Ravalico
Vina Poletti
Casa Maršić
Pucer Grožnjan

 

 

ministarstvo kulture rh
istarska zupanija
upravni odjel za kulturu
Brodogradilište Uljanik Pula