Muzej Gallerion
Novigrad Istra
dr. Achille Rastelli
autor

Dr. Achille Rastelli (14. 2.1944. – 15. 5.2012.)

Dr. Achille Rastelli rođen je 1944. u mjestu Besana Brianza kraj Milana, a bio je diplomirani pravnik. Do smrti 2012. je živio i radio u Milanu, ali je njegova velika ljubav bila povijest, posebice pomorska.

Objavljene su mu brojne knjige poput „Le Navi del Re“ (Kraljevi ratni brodovi), „Italiani a Shanghai“ (Talijani u Šangaju), „La Portaerei Italiana“ (Talijanski nosač aviona), „Battaglie navali del XX Secolo“ (Pomorske bitke 20. stoljeća), „I Cacciatorpediniere tipo Pattison e Orlando“ (Razarači tipova Pattison i Orlando).

Sudjelovao je kod pisanja djela u sedam svezaka „La Storia dei Trasporti Marittimi di Linea“ o putničkim i linijskim brodovima, kao i knjiga „Sommergibili in Guerra“ (Podmornice u ratu), „La Guerra Navale 1914-1918“ (Pomorski rat 1914.-1918.), „Navi mercantili perdute“ (Izgubljeni trgovački brodovi) itd. Bio je jedan od osnivača časopisa Storia Militare te objavljivao članke u talijanskim i međunarodnim pomorskim i povijesnim časopisima. Dr. Achille je bio predsjednik udruge Prijatelja povijesnog muzeja u Milanu, jedan od osnivača i predsjednik udruge Aidmen (Associazione Italiana Documentazione Marittima e Navale = Talijanska udruga za pomorsku i mornaričku dokumentaciju), član udruge Aldebaran iz Trsta, njemačke udruge DGSM (Deutsche Gesellschaft für die Seefahrt- und Marinegeschichte) i drugih. Sudjelovao je na brojnim znanstvenim skupovima s pomorskom tematikom, između ostalog i u Hrvatskoj. Bio je strastveni skupljač brodskih fotografija i velik dio slika u ovoj knjizi potječe iz njegove zbirke.

Osim obitelji nedostaje autorima, čitateljima i pomorskim entuzijastima kojima je uvijek znao ili nastojao pomoći savjetom ili potrebnom fotografijom. Njegova nagla i neočekivana smrt ostavila je veliku prazninu te prekinula nekoliko značajnih projekata u Italiji i šire.

Amfora restoran Novigrad
Admiral Max
Veruda
Porton
Pucer malvazija
Vina Radovan

 

Vina Ravalico
Vina Poletti
Casa Maršić
Pucer Grožnjan

 

 

ministarstvo kulture rh
istarska zupanija
upravni odjel za kulturu
Brodogradilište Uljanik Pula