Muzej Gallerion
Novigrad Istra
Zvonimir Freivogel Dr. stom. (Univ. Agram)
radovi

Dr. stom. (Univ. Agram) Zvonimir Freivogel – curriculum vitae

Zvonimir Freivogel rođen je 19. srpnja 1955. u Zagrebu, gdje je završio školu, gimnaziju i Stomatološki fakultet, a od 1979. živi i radi u svojoj struci u Njemačkoj. Od rane mladosti ga je zanimala pomorska povijest, a od 1984. počinje pisati članke o jadranskom pomorstvu i ratu na moru koje objavljuje u časopisima u Njemačkoj, Hrvatskoj, Austriji, Italiji, Poljskoj, Češkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Rusiji i SAD-u. Suradnik je niza pomorskih godišnjaka poput Jane's Fighting Ships, Weyers Flottentaschenbuch, Combat Fleets of the World, Almanacco Navale i Flottes de Combat.

Također je autor knjiga o austrougarskim bojnim brodovima i podmornicama objavljenih u Hrvatskoj, o talijanskim, austrougarskim, njemačkim i američkim ratnim brodovima koje su izašle u Njemačkoj, kao i u Austriji objavljene knjige o torpiljarkama na Jadranu. Objavljuje članke u vojnim povijesnim časopisima «VP» i «20. Century Wars» i surađuje u uređivanju njemačke inačice vojnoga povijesnog časopisa «Husar», kojeg izdaje mag. Velimir Vukšić iz Zagreba. Upravo su mu u Hrvatskoj izašle knjige o pomorskom ratu na Jadranu 1940.-45. i o austrougarskim oružanim snagama u 1. svjetskom ratu, a uskoro bi trebala slijediti i knjiga o austrougarskim krstaricama. Sudjeluje na konferencijama i simpozijima o brodarstvu i vojno-pomorskoj povijesti u Austriji, Hrvatskoj i Njemačkoj, a od 2005. pomaže u stvaranju i djelovanju „Galleriona“.

Jedna od težnji mu je pokazati svim zainteresiranima kako na Jadranu nisu postojale različite pomorske povijesti, nego je uvijek bila riječ o jednoj jedinoj zajedničkoj povijesti, ali pod raznim predznacima. Tako su često isti brodovi i mornari služili pod tri, četiri zastave održavajući hrvatsku pomorsku tradiciju, iako su je razne vladajuće države pokušavale ugušiti ili zanijekati.

e-mail: shipdoc@hotmail.de

GSM: ++49-0171-446-0077

Amfora restoran Novigrad
Admiral Max
Veruda
Porton
Pucer malvazija
Vina Radovan

 

Vina Ravalico
Vina Poletti
Casa Maršić
Pucer Grožnjan

 

 

ministarstvo kulture rh
istarska zupanija
upravni odjel za kulturu
Brodogradilište Uljanik Pula