Muzej Gallerion
Novigrad Istra

Gallerion, galerija stalnog postava posvećena povijesti pomorstva i pomorskih ratova

Gallerion, galerija stalnog postava posvećena povijesti pomorstva i pomorskih ratova, nalazi se u pomorskom gradiću Novigradu/Cittanovi u hrvatskoj Istri. Izložbeni dio posvećen austrougarskoj carskoj i kraljevskoj mornarici veličinom zauzima drugo mjesto na svijetu, odmah poslije mornaričke zbirke u Vojnom povijesnome muzeju u Beču, a izložba i dalje raste.

Gallerion je osnovao dizajner i fotograf Sergio Gobbo

Gallerion je osnovao dizajner i fotograf Sergio Gobbo, koji je izloženu zbirku počeo skupljati prije 30 godina, a otvorio ju je za javnost u sadašnjim prostorijama 2007. godine.

Kako je Sergio Gobbo djetinjstvo i mladost proveo među ribarima i mornarima u Izoli, Piranu, Savudriji, na Visu i drugim otocima ploveći s ocem ili sam te roneći gdje god je stigao, a kao dizajner i fotograf je godinama radio na promicanju našeg Jadrana, tako se i tijekom daljnjeg života posvetio moru i proučavanju života na njemu i uz njega. Kad je shvatio kako su pomorski muzeji na Jadranu nedovoljno opisivali zajedničku pomorsku povijest, a djelomice je čak sustavno potiskivali ili skrivali, odlučio je sa suradnicima osnovati prvu privatnu pomorsku zbirku „Gallerion“ u istarskom Novigradu/Cittanovi. Zbirku je u ime Europske unije svečano otvorio i više puta posjetio čak i dr. Otto von Habsburg. Unatoč manjku državnih potpora i bojkotu drugih ustanova zbirka danas uživa izvanrednu pozornost, čak i u međunarodnim okvirima, što dokazuju brojni strani posjetitelji. Zbirka se i dalje širi zahvaljujući i prilozima onih čija je povijest dosad bila prešućivana.

Teme razvoja muzeja/galerije su Grci, Rimljani, Venecija, Drugi svjetski i hladni rat na Jadranu.

Gallerion partneri

Prvi partner „Gallerionu“ je Vojni muzej iz Zagreba, a vrlo konstruktivno surađuje s arheolozima Ministarstva kulture RH, s Protueksplozijskim odjelom Ministarstva unutarnjih poslova RH – PU Pula, brodogradilištem Uljanik, muzejima i zbirkama sličnog izgleda i koncepcije u Hrvatskoj, ali i u Sloveniji, Austriji, Češkoj, Mađarskoj te Italiji. Krajnji je cilj projekta ostvarenje velikoga međunarodnoga pomorskog muzeja, gdje bi se također prikazala hrvatska pomorska i vojno-pomorska povijest i tradicija koja je stalno postojala, iako se dulje razdoblje razvijala pod tuđim zastavama.

Sadašnji postav podijeljen je u dvije lokacije, u Gallerionu izlažemo povijesni dio dok u bljižnjoj crkvi Sv. Marije od Karmela izlažemo seriju fotografija mornara i brodova koji se u Prvom ratu nisu vratili sa mora.

MUSEUM & GALLERIES

Park vojaške zgodovine Pivka; Kobariški muzej: Muzej 1. svetovne vojne Kobarid; www.leut-krk.hr; www.museoguerrabianca.it; www.vojaskimuzejtabor.eu: www.muzejpodvodnihdejavnosti.si
Amfora restoran Novigrad
Admiral Max
Veruda
Porton
Pucer malvazija
Vina Radovan

 

Vina Ravalico
Vina Poletti
Casa Maršić
Pucer Grožnjan

 

 

ministarstvo kulture rh
istarska zupanija
upravni odjel za kulturu
Brodogradilište Uljanik Pula